Censuur

Het tijdperk van fake news is aangebroken in de Westerse wereld en dat er censuur in sommige delen van de wereld plaatsvindt is nagenoeg bekend. Ook hier in het Koninkrijk wordt niet alles dat nieuwswaardig is gepubliceerd.

Zo heeft zich twee weken geleden een stevig incident voorgedaan waar in de reguliere pers als Arab news niets over terug te lezen is. Er bestaan zogenaamde “labor” camps in Saudi Arabië. Dit klinkt als een werkkamp maar dat is het niet. Het is de locatie waar arbeiders wonen en waar ze worden voorzien van onderdak en voeding. Dit zijn vaak grote locaties waar soms 10.000 arbeiders wonen. Het FAST consortium heeft een labor camp dat er degelijk en netjes uitziet en waar bijvoorbeeld drie verschillende maaltijden worden geserveerd. Een Indiër, Pakistani of Filipino kunnen zoveel mogelijk van hun eigen bekende gerechten genieten. Het is geen verplichting om er te wonen. Ik heb voorbeelden gehoord dat arbeiders gezamenlijk een huis huren en in een gewone wijk wonen. Zo dicht mogelijk bij hun werk. 

De opdrachtgever van de metrowerken heeft op een gegeven moment alle consortia opdracht gegeven om alle labor camps aan een inspectie te onderwerpen. Aanleiding was een opstand die had plaatsgevonden in een van de labor camps. Op een vrijdagmiddag bleken er drie arbeiders dood te zijn aangetroffen in hun bed. Niet duidelijk is geworden waaraan de drie overleden waren en dit was blijkbaar de vonk die de vlam in de pan deed slaan. Het bleek namelijk ook zo te zijn dat los van de 10 uur per dag dat er gewerkt werd er ook nog 1,5 uur heen en 1,5 uur terug gereden moest worden met bussen omdat de locatie van het werk en het camp ver uit elkaar liggen. Voeding was ook niet afgestemd op de nationaliteiten en daarmee was er genoeg ontevredenheid om het tot een uitbarsting te laten komen.
Ongeveer duizend man hebben een deel van de accommodatie kort en klein geslagen om hun frustratie te uiten en pas na aankomst van de riot police en gesprekken tussen vertegenwoordigers en het management van het kamp kon de rust weerkeren in het labor camp. De lokale autoriteiten konden dit uiteraard niet waarderen en hebben daarna het hele camp doorzocht waarbij ze alcohol en drugs aantroffen . Het incident is nergens gepubliceerd en de dood van de drie arbeiders werd afgedaan als overleden door een natuurlijke dood. Overmatig gebruik van alcohol of drugs zal waarschijnlijk dichter bij de oorzaak liggen maar dat mag waarschijnlijk niet bekend worden.

Free zones

Saudi’s die zich het kunnen veroorloven en veelal wonend in de oostelijke regio van het land gaan regelmatig in het weekend op stap naar Bahrein, Qatar of Libanon om vertier en ontspanning op te zoeken. Doordat het economisch minder gaat door de lage olieprijs heeft men onderzoek gedaan naar de geldstromen die het land verlaten. Alleen al in 2015 werd gedurende de Eid feestdagen, in drie dagen $106 miljoen dollar besteed door Saudi’s in Bahrein.

Via Saudische collega’s horen we dat er ideeën zijn om in het Financial district in Riyadh een free zone op te zetten. Een zone waarbij er bioscopen , theaters, restaurants, clubs etc. beschikbaar komen waar mensen uit kunnen gaan en waarbij de strikte scheiding van man en vrouw niet wordt gehanteerd en waarbij de kledingvoorschriften niet strikt hoeven te worden nageleefd. Of het een zone zal zijn waar ook alcohol wordt geschonken vraag ik mij af. Maar het zal de inwoners van de stad meer ontspanningsmomenten kunnen bezorgen en wat meer afwisseling kunnen geven. De vraag is natuurlijk wanneer wordt het werkelijkheid….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *