Dit was de tekst die dagenlang in het straatbeeld van Riyadh naar voren kwam tijdens het bezoek van Donald Trump. Op de hoofdwegen werd zoals gewoonlijk flink vlagvertoon gehouden met nationale en Amerikaanse vlaggen. Mijn Saudische collega’s waren zeer trots dat Trump hun land als eerste had uitgekozen voor een staatsbezoek. De veiligheidsmaatregelen waren uitgebreid. Op de dag van het vertrek stonden op de snelweg om de 100 meter politiewagens om controles uit te voeren op het verkeer.

Together we prevail. We zullen moeten zien waar dit toe gaat leiden. De afgesproken blokkade van Qatar met vijf andere landen (behalve Koeweit en Oman) laat in ieder geval zien dat het zelfvertrouwen in Saudi Arabië is gegroeid om een grotere broek aan te trekken in de regio. In dezelfde week dat Trump pochte dat er miljarden contracten waren afgesloten voor wapenleveranties werd in het land bekend geteld dat vanaf januari 2018 een 5% BTW ingevoerd gaat worden. Weliswaar was deze aankondiging al eerder bekend gemaakt maar het blijft vreemd dat aan de ene kant inkomsten nodig zijn en aan de andere kant de uitgaven stevig omhoog gaan. Het lijkt erop dat Saudi Arabië zijn greep op de regio wil verstevigen.

Ramadan kareem (gezegende ramadan)

Op dit ogenblik zijn we halverwege de ramadan periode en het is interessant om te zien en mee te maken hoe het leefschema in Riyadh volledig is omgekeerd. Werkroosters zijn ingekort naar 6 werkuren en medewerkers kunnen kiezen uit verschillende roosters. Van 06.00 uur tot 12.00 uur, 9.00 tot 15.00 uur of 12.00 tot 18.00 uur. Drukke snelwegen zijn ’s ochtends leeg en goed begaanbaar. De meeste winkels en restaurants, (supermarktketens uitgesloten) openen pas hun deuren na het 1e avondgebed rond 18.40 uur. Ze blijven dan weer wel tot ongeveer 03.30 uur open. Het moment dat de eerste nautische ochtendschemering zich aandient. Rond 23.00 uur is het dan ook een drukte van belang op de wegen. Winkels worden bevoorraadt, bouwwerkzaamheden worden in de nachtdiensten uitgevoerd en mensen gaan erop uit om boodschappen te doen.

Elke dag tijdens de Ramadan worden er zogenaamde Iftar’s gehouden. Een maaltijd die gedurende de vastenmaand door moslims wordt gebruikt direct na zonsondergang. Het breken van het vasten begint met het eten van zoetigheid (dadels, gebak, cake en rozijnen) en het drinken van Arabische koffie. In hotels zijn aparte Iftar buffetten opgezet en in groepen kun je gezamenlijk een Iftar nuttigen. Families komen vaak bij elkaar om gezamenlijk te eten. Bij aanvang van het avondgebed wordt er ook door de imam’s stukken uit de koran voorgedragen. De bedoeling is dat de hele koran in deze periode wordt doorgelezen.

In de kantoren zijn de meeste waterpunten en koffieautomaten weggehaald en discretie is gevraagd om rekening te houden met vastende collega’s. In het openbaar is het verboden om te eten, te drinken en te roken. Alle kantoordeuren waarachter niet-moslims werken zijn gesloten zodat men daar zijn dagelijkse cafeïne nog binnen kan krijgen. Hoe kom je de dag door zonder koffie? In het bedrijfsrestaurant van het hoofdkantoor is het nog wel mogelijk om te lunchen en zijn de restaurants geopend. Evenals op Westerse compounds.

Een lokaal blog, http://life-in-saudiarabia.blogspot.com kondigt deportatie aan mocht je in het openbaar toch eten en/of drinken. Dit blog kenmerkt zich door allerlei “law and order” achtige teksten. Bijvoorbeeld dat het verboden is om in het openbaar te zoenen. De zogenaamde religieuze politie in Riyadh is inmiddels verdwenen uit het straatbeeld en maakt het openbare leven iets gemoedelijker maar het echt relaxed rondlopen doe je alleen achter de slagboom van je compound.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *