Saudi-Arabië, officieel het Koninkrijk Saoedi-Arabië, is een land in het Midden-Oosten en Azië. Dit koninkrijk beslaat het grootste deel van het Arabisch Schiereiland. Het grenst aan Jordanië, Irak, Koeweit, de Perzische Golf, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Jemen, Bahrein, de Rode Zee en de Golf van Akaba. Saoedi-Arabië is grotendeels woestijn en is bijzonder rijk aan aardolie. In Saoedi-Arabië liggen de twee belangrijkste heilige plaatsen van de islam: Mekka en Medina.

Het land wordt als absolute monarchie bestuurd door de Koning, Salman bin Abdoel Aziz. Het oppervlakte beslaat 2.206.714 km en er woonden in 2015 officieel 27.752.316 inwoners. Daarvan zijn 5.576.076 “non-nationals”.

Saudi-Arabië is bekend om zijn hoge temperaturen. Op mijn eerste dag in Riyadh, 2 september was de temperatuur zeer hoog, ongeveer 45 graden. Er is echter bijna geen luchtvochtigheid waardoor de warmte niet drukkend aanvoelt. Het voelt aan als een dikke, warme deken die constant aanwezig is. Slapen zonder airco is bijna niet mogelijk maar al gauw wen je aan de constante warmte. Je hopt automatisch van airco naar airco. Kantoor, huis, sportschool, restaurant alle ruimtes zijn voorzien van airco’s.

Inmiddels ben ik een maand verder in Riyadh en tot mijn verbazing is de maximumtemperatuur gezakt naar 35-36 graden overdag en s’ ochtends vroeg, 06.30 uur is het 20 graden. Het wordt steeds aangenamer om buiten rond te lopen. De muggen zijn met de lagere temperaturen ook al gesignaleerd maar daar heb ik tot nu toe weinig last van gehad.

Ik heb al kort bij stilgestaan tijdens mijn eerste blog bij de te bouwen metrolijnen. In deze animatie

zie je uiteindelijk hoe het er uit moet gaan zien. Vooralsnog is dit een van de weinige projecten waar nog investeringen voor worden gedaan. Door de lage olieprijs zijn een aantal projecten al gestopt en andere al uitgesteld. Deze stad heeft absoluut meer vormen van vervoer nodig want het is verkeerstechnisch in de ochtend en op drukke momenten, zoals zaterdagmiddag een crime om je per auto te verplaatsen.

Om de stad beter te leren kennen en om ook enigszins de toerist uit te hangen heb ik het Nationaal Museum bezocht. Aan de buitenzijde is er een mooi plein omringd door palmbomen en binnenin een mooie weergave van de historie van de islam en de historie van Saudi-Arabië zelf. In 1930 in de huidige vorm opgericht en dus een relatief jong land. Als ik om 7 uur ’s avonds het museum verlaat is het plein inmiddels een grote gezellige picknick plek waar kinderen fietsen, voetballen en families op kleden zitten. Soms de mannen en vrouwen gescheiden in andere gevallen gezamenlijk etend en drinkend. Het maakt een vrolijke en gezellige indruk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *